Ceviz Bahçemiz
Ürünün Tanımı
Ceviz çok eski zamanlardan beri bilinen ve üretimi yapılan bir meyve türüdür. Cevizin meyvesi sert kabuklu meyveler içinde yer almaktadir. Meyve, ağaç üzerinde yeşil kabuk, sert kabuk ve iç cevizden oluşur. Kabuk değişikliği yönünden çok değişik özellikler sunar. Çok ince kabuklu cevizlerin yanı sıra kalın ve sert kabuklu ceviz tip ve çeşitleri de bulunmaktadır.
Dünya üzerinde 18 ceviz türünün mevcut olduğu belirlenmiştir. Bunlardan yurdumuzda Juglans regia L. ile az miktarda Pikan (Carya illinoensis) yetiştirilmektedir.
Yabani formdaki ceviz türleri dünyanın birçok yerinde yayılma alanı bulmuştur. Ancak cevizin anavatanı bazılarına göre İranın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çindir.
Kökeni itibariyle dünyada büyük bir doğal yayılma alanına sahip olan Juglans regia L. çeşitli göçler ve ticaret kervanları vasıtasıyla doğal yayılma alanı dışına da götürülmüş olup bugün tropik bölgeler dışında hemen hemen dünyanın her yerinde yetiştiriliciği yapılan bir meyve türü durumundadır.
Cevizin bitkisel özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Bileşik yapraklıdır.
- Boyunlu, düğme ve nokta şeklinde 3 adet tomurcuk yapısına sahiptir.
- Çiçekleri bir evciklidir. Erkek ve dişi aynı ağacta fakat farklı yerlerde bulunur.
- Döllenme rüzgarlarla gerçekleşir.
- Erkek ve dişi çiçekler farklı zamanlarda olgunlaşmaktadır.
- Meyveler yıllık sürgünlerde oluşur.
Bileşim ve Besin Değeri
Ceviz hayvansal protein kaynağı yerine geçebilen ve yüksek oranda doymamış yağ asit içerikleri ile değerli bir besin kaynağıdır. Thiamin, vitamin B6, folacin içeren birçok vitamin ile demir, çinko, bakır, magnezyum, fosfor ve potasyum açısından oldukça zengindir. Ceviz kolesterol içermez, doymamış yağ oranı da yüksektir. Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan linoleic asit ve linolenic asit yönünden de oldukça zengindir.
100 gram cevizdeki yağ asitleri toplam 61.3 gram olup, oransal dağılımı şu şekildedir;
Kaynak: Walnut Marketing Board, Walnut Nutrition Study
İnsan Sağlığı Açısından Önemi
Ayrıca ceviz egzamayı yok eder, yaraları iyileştirir, mide ve bağırsak nezlesini önler, sağlıklı zayıflatır.Besin değeri fazla olan ceviz, beyin için de oldukça yararlıdır.
Cevizdeki yağ profili, fitosteroller ve magnezyum safra taşı oluşumunun önüne geçer.
Antioksidan özelliği dolayısıyla ceviz, kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren Parkinson ve Alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteler veya etkilerini azaltır.
Doğumdan önce büyük hızla (dakikada 250.000 kadar) oluşan nöronların üremesi doğumdan sonra tamamen durur ve zamanla ölmeye başlar. Ölen nöronların yerine yenileri gelmez ancak ceviz gibi yararlı meyvelerin tüketilmesi ile mevcut nöronlarin kapasitesi arttırılabilir.